sâmbătă, 27 august 2011

Ingo Glass












In Timisoara, langa podul Michelangelo, se afla lucrarea "Portalul", apartinand artistului contemporan Ingo Glass. Nascut in 1941 la Timisoara este un "reprezentant al artei concrete si un avangardist printre transavangardisti'. Sculptorul termina facultatea de arte plastice la Cluj, lucreaza in tara, la MNAC, la Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu, Bucuresti, si preda studiul formei la Institutul de Arhitectura Ion Mincu Bucuresti pana in 1973. In continuare devine consilier artistic la casa de cultura F. Schiller, Bucuresti, Glass fiind banatean de origine germana(svab).
In 1979 sculptorul este intervievat de un reporter austriac, articolul publicat in "Financial Times" avand titlul: "Ceausescu - acolo unde dispare carnea". Datorita continutului acestui articol, securitatea pune rapid la dispozitia familiei Glass formularele necesare pentru a pleca din tara, cu conditia ca acestia sa renunte la cetatenie, si toate proprietatile. Incepand din 1980, artistul se stabileste la Munchen unde isi continua cariera si cercetarile in sculptura contemporana, si isi compune lucrarea de doctorat intitulata: "Constantin Brâncuși Und Sein Einfluss Auf Die Skulptur Des 20. Jahrhunderts" - Brancusi si influenta lui in sculptura secolului xx.
Sculptura pe faleza Dunarii la Galati, o metafora pentru arta romaneasca si cea germana, legate prin fluviul care strabate cele doua tari.


In ultima peroada a cercetarilor sale, sculptorul foloseste doar cele trei forme si culori primare, arta lui devenind foarte epurata. Incearca sa creeze spatii (nu volume) prin planurile pe care le genereaza, sculptura fiind destinata parcurgerii si apropierii. "Formele primare nu pot fi epuizate" - Ingo Glass.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu